Peste 400 de persoane au participat la conferinţa intitulată „Alege viata! – Alege autonomia!”, organizată sâmbătă, 2 februarie 2013 la Satu Mare, de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), în parteneriat cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a zece ani de la lansarea mişcării de autodeterminare a maghiarilor din Transilvania, mişcare care în același an, în 2003, a condus la înfiinţarea CNMT.

În cadrul conferinţei au rostit discursuri mai mulţi membri ai fostei Comisii de Iniţiativă pentru înfiinţarea CNMT: europarlamentarul Tőkés László, preşedintele CNMT, Toró T. Tibor, preşedintele PPMT, Kincses Előd, Gazda József, Fodor Imre, Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Szilágyi Ferenc, vicepreşedintele CNMT, Sándor Krisztina, preşedinte executiv al CNMT.

Participanţii au votat propunerea făcută de Tőkés László privind declararea anului 2013 Anul Autonomiei. Preşedintele CNMT a declarat că autonomia este o cauză vitală a comunităţii maghiarii din Transilvania, evidenţiind importanţa coordonării proiectelor de autonomie elaborate de organizaţiile politice maghiare.

Preşedintele PPMT, Toró T. Tibor a subliniat că după zece ani trebuie să constate că partidul al cărui preşedinte este trebuia de fapt înfiinţat în urmă cu un deceniu, doar că atunci nimeni nu credea că încercările de reformare a UDMR vor eşua.

În cadrul conferinţei a fost citit şi adoptat documentul intitulat Declaraţia de la Satu Mare, în care se subliniază că dezideratul obţinerii diferitelor forme de autonomie rămâne valabilă în continuare, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv este nevoie de o politică autonomistă unitară, care se bazează pe cooperarea în acest sens a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania.

Documentul solicită armonizarea prevederilor Constituţiei cu realităţile din România: garantarea cadrului juridic al diferitelor forme de autonomie, recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială regională, respectiv schimbarea prevederilor privind caracterul de stat naţional unitar şi omogen al României, care nu ia în considerare elementele specifice fiecărei regiuni şi creează inechitate în relaţia dintre stat şi naţiunea dominantă, respectiv celelalte comunități naţionale din România. Este nevoie de restituirea integrală a bunurilor confiscate de regimul comunist, comunitatea maghiară solicită în continuare înfiinţarea unei universităţi de stat cu limba de predare maghiară, se mai subliniază în Declaraţia de la Satu Mare.

Biroul de presă al CNMT